Het gebouw

Het Nationaal Brandweermuseum is in twee voormalige marinegebouwen gehuisvest.


Deze statige monumentale panden dateren uit 1786 en herinneren aan de tijd van de Hollandse zeehelden. De marine heeft ze neer laten zetten om van daar uit haar oorlogsschepen te bevoorraden. Het witte gebouw is het voormalige Groot Magazijn en het roodbruine bakstenen gebouw de voormalige Kuiperij, waar houten vaten werden gemaakt c.q. hersteld.

In 1919 besloten de brandweerkorpsen van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht om hun historische apparatuur te schenken aan de (Koninklijke) Nederlandsche Brandweer Vereniging. Deze stichtte in 1926 het museum en bracht het onder in het Sint-Catharijneconvent te Utrecht.

In de Tweede Wereldoorlog was de collectie, vooral vanwege het koper en brons, ondergedoken. Omdat het Sint-Catharijneconvent na 1945 niet meer beschikbaar was, moest naar een ander onderkomen worden uitgezien. Pas in 1962 is dit gelukt in Hellevoetsluis, waar door het vertrek van de Koninklijke Marine over een aantal gebouwen kon worden beschikt. In 1963 werd het brandweermuseum dan ook opnieuw opengesteld voor het publiek.

download